Povratak na početnu stranicu

Katehetski ured Riječke nadbiskupije
(u nadbiskupskom ordinarijatu)
Ivana Pavla II. 1
51000 Rijeka

Tel: +385.51.581.222
Fax: +385.51.581.223

katehetski(a)ri-nadbiskupija.hr

www.ri-nadbiskupija.hr

 
Nalazite se u > DUHOVNI IDENTITET VJEROUČITELJA
Ususret Danu vjeroučitelja
19.8.2011
Molitva jednog vjeroučitelja
„Ne izabraste vi mene,nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane.“(Iv 15, 16)
Riječ duhovnika na kraju školske i pastoralne godine
15.7.2011

Dragi vjeroučitelji,

ljeto je pred nama. To znači da svakako imamo puno više vremena posvetiti se Bogu u osobnoj molitvi. To je vrijeme „punjenja baterija“. S praznim baterijama nećemo zasigurno „sijati zrnca vjere“, jer ne možemo posijati ono čega nemamo. S punim baterijama plodovi će biti višestruki. Pokušajmo razmišljati o našoj odgovornosti u prenošenju vjere u godini mladih koja je pred nama. Tko će pomoći mladima tražiti Krista kojeg oni zaista žele naći i ljubiti? Mi, ali samo ako ćemo naš poziv i poslanje temeljiti na osobnoj molitvi, a ne na nečemu drugome. Biljka će ili rasti ili uvenuti, ovisno od zalijevanja. Tako je i sa našim duhom. Ili će živjeti, ili umirati. Na nama je da se trudimo, a Bog će učiniti da naš trud urodi plodom. Bilo na osobnoj, bilo na zajedničkoj razini. Neka nas ovo ljeto ohrabri i utvrdi u ljubavi prema Bogu i našoj Majci kako bismo bili dionici istinske radosti.

Zrnce mudrosti

„Put bilo kršćanina bilo nekršćanina nije lagan. Sigurno nam se ponekad čini da se sve odvija po našim predodžbama, ali to obično kratko traje. Živjeti znači uhvatiti se u koštac s teškoćama, u srcu doživjeti radosti i nevolje; i upravo tu se kuju hrabrost, strpljenje, velikodušnost i vedrina, koju čovjek može postići.“

(Iz Prijatelji Božji, Sv. Josemaria Escriva, str. 121.)

Riječ duhovnika za mjesec lipanj
1.6.2011
Učiniti svoje srce po Srcu Isusovu
Dragi vjeroučitelji,

u crkvenoj bogatoj tradiciji zaista nam ne može uzmanjkati duhovnosti ni pobožnosti kako bismo, pa makar i malo, napredovali u izgradnji našega duhovnoga identiteta, po kojemu smo prepoznatljivi kako u obitelji i školi, tako i u župnoj zajednici u kojoj smo angažirani. Mjesec lipanj je posvećen Isusovom srcu, izvoru svake milosti. Blaženi papa Ivan Pavao II. kaže: „Mjesec lipanj je na poseban način posvećen štovanju Božanskog Srca ne samo jedan dan – na taj blagdan (blagdan presvetog Srca Isusova) koji je obično u lipnju – već svaki dan.“ Svima nam je jasno da nas nitko nije volio i nitko nas neće voljeti više od Isusa, premda često ostajemo ravnodušni naspram ljubavi Njegovog srca. Isus nas poziva da potražimo zaklon i utočište u Njegovom srcu, te da želimo imati srce po mjeri srca Njegova. Neka nas ova pobožnost vrati k Isusu, neka nam pomogne da se ne udaljimo od Njega. Očvrsnimo i učinimo sigurnijim naše prijateljstvo s Isusom, kao bismo Mu mogli odgovoriti da ga iskreno ljubimo. Ipak, Isus nam ne dolazi nasilno. Dolazi kao siromah. Pita od nas malo ljubavi. U tišini nam pokazuje svoje ranjene ruke.
Riječ duhovnika za mjesec svibanj
2.5.2011
U čast presvetoj Djevici Mariji, našoj nebeskoj Majci
Dragi vjeroučitelji,

mjesec svibanj je mjesec cvijeća i radosti. To je Marijin mjesec. Na poseban smo način u ovome mjesecu pozvani gajiti pobožnost prema presvetoj Djevici Mariji. Pred nama je, u sklopu priprema za Papin pohod, hodočašće vjeroučitelja na Trsat pri čemu konkretno možemo iskazati ljubav prema Mariji. Možemo i na druge načine, a to mogu biti i sitnice, iskazivati ljubav prema Majci. Najpovlaštenije mjesto koje možemo izabrati na ovome svijetu, nije li upravo mjesto uz Mariju? Biti uz Mariju znači biti vjeran svome vjeroučiteljskom pozivu. Nismo li ovih dana svjedoci Božje naklonosti? Beatifikacija voljenog Pape koji je srcem i dušom ljubio Mariju. Priprema za posjet Kristovog namjesnika našoj domovini. S Marijom nam je lakše. Marija nam daje snagu kako bismo mogli prenositi vjeru i onda kada je teško. Nijedan nastavni vjeronaučni sat nije uzaludan ako se uzdamo u Mariju. Nijedan naš pothvat u prenošenju vjere koji poduzimamo nije isprazan ako je pod Marijinom zaštitom. Intenzivirajmo u ovome mjesecu ljubav i pobožnost prema našoj nebeskoj Majci. Uspjeh zasigurno neće nedostajati.

Riječ duhovnika za mjesec travanj
1.4.2011
Ususret beatifikaciji pape Ivana Pavla II.

Dragi vjeroučitelji,

pokušajmo ususret beatifikaciji razmatrati riječi voljenog nam Pape:

„…možda su nam potrebnije nego ikada riječi uskrsnuloga Krista: „Ne bojte se!“ (…) Primjećujete da se suvremeni čovjek teško vraća vjeri jer ga straše moralni zahtjevi što ih vjera stavlja pred njega. I to je, u nekoj mjeri, istina. Evanđelje je svakako zahtjevno. Zna se da Krist nikada nije zavaravao svoje učenike i one koji su ga slušali. Naprotiv, vrlo čvrsto ih je pripravljao na sve moguće teškoće, vanjske i unutarnje, uvijek vodeći računa o tome da ga oni mogu i napustiti. Dakle, ako On kaže: „Ne bojte se!“, svakako ne govori to da bi na neki način poništio ono što zahtijeva. Dapače, ovim riječima potvrđuje svu istinu evanđelja i sve zahtjeve što ih ono sadržava. Istodobno, ipak, otkriva kako ono što traži ne nadilazi čovjekove mogućnosti. Ako to čovjek prihvaća u vjeri, nalazi u milosti, koju mu Bog ne uskraćuje, snagu koja mu je potrebna da to ostvari. (…) Vrlo je važno prijeći prag nade, ne zastati pred njim, nego prepustiti se vodstvu. Mislim da se na to odnose riječi velikoga poljskog pjesnika Cypriana Norwida koji je tako definirao najdublje načelo kršćanske egzistencije: 'Ne za sobom s križem Spasitelja, nego za Spasiteljem s vlastitim križem.' Postoje svi razlozi da se istina o Križu nazove Radosnom vijesti.“
Mjesečna okupljanja vjeroučitelja i duhovnika
1.2.2011
Zajednica vjeroučitelja Sv. Modesto
Zadnji ponedjeljak u mjesecu siječnju, 31. siječnja, održan je u zajednici Sv. Modesto susret vjeroučitelja i duhovnika.
28.2.2011
Riječ duhovnika za mjesec ožujak
Dragi vjeroučitelji,

u duhovnom životu imamo uspone i padove. To je zakon duhovnosti, drugačije ne može biti. Na nama je da ne posustanemo u duhovnom boju, te da pokušamo iskoristiti sve životne situacije na kršćanski način. Nadamo se da će nam duhovne vježbe, te nadolazeće korizmeno vrijeme pomoći obnoviti duhovne snage i dati nove poticaje koji nam dolaze od Oca koji nas ljubi bez granica. Neka nam mrvicu u tome pomognu i slijedeće misli…
1.2.2011
Veljača 2011.
Dragi vjeroučitelji,
na početku veljače, blagdan Prikazanja Gospodinovog ili Svijećnica, nas poziva da budemo blizu Svjetlu koje je obasjalo cijeli svijet. Ako se približimo Svjetlu i sami ćemo biti „svjetlo“ i „svijetlit“ ćemo za Boga. Onda će i naši vjeroučenici zaželjeti približiti se Svjetlu, pa će tako, nadamo se, biti više svjetla i ljubavi među nama i u ovome svijetu.
Duhovni identitet vjeroučitelja
3.1.2011
Siječanj 2011.
Dragi vjeroučitelji,
imamo mnogo razloga da se radujemo zbog darova koje nam je podarilo Dijete iz Betlehema i milosti koja se izlila na nas tijekom božićnog vremena. Svjesni smo da zapravo svakoga dana možemo uživati u blizini Boga koji je s nama. Stoga, imamo potrebu čuvati stražu na vratima duhovnoga identiteta, kako bismo mogli odgovoriti na zov koji ćemo ovih dana čuti: „Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi“. Potrebno je odazvati se i krenuti na put, kao što su to i učinili trojica mudraca, pastiri i mnogi drugi tijekom povijesti do danas.

Neka nam i mjesec siječanj pomogne da više razmišljamo o pozivu koji nam je Gospodin uputio „prolazeći pokraj Galilejskoga mora“, za našu dobrobit i dobrobit naših vjeroučenika. Nadam se da će nam za duhovni rast, bez kojega ne možemo ostvarivati vjeroučiteljsko zvanje, pomoći mjesečna duhovna obnova i nadolazeće duhovne vježbe.
Duhovna formacija vjeroučitelja
6.9.2010
Radni materijali
U ovoj rubrici pronađite razne materijale koji će služiti na pomoć izgradnje duhovnog identiteta vjeroučitelja.
Nužnost potrebe trajne duhovne formacije
29.8.2010
Duhovni identitet vjeroučitelja
Predavanje vlč. Marijana Benkovića održano na Danu vjeroučitelja, u nedjelju 29. kolovoza 2010.