Povratak na početnu stranicu

Katehetski ured Riječke nadbiskupije
(u nadbiskupskom ordinarijatu)
Ivana Pavla II. 1
51000 Rijeka

Tel: +385.51.581.222
Fax: +385.51.581.223

katehetski(a)ri-nadbiskupija.hr

www.ri-nadbiskupija.hr

 
Nalazite se u > Stručno usavršavanje
Katehetska zimska škola za vjeroučitelje osnovnih škola: "U početku bijaše Riječ" (Iv 1,1) Božja riječ - izvor i nadahnuće u vjerounaučnoj nastavi (Zagreb, 3. - 5. siječnja 2011.)
10.1.2011
Prezentacija s nacionalnog stručnog skupa:
Ljudskim riječima i znakovima o Bogu. O ne-verbalnim metodama rada u vjeronaučnoj nastavi.

Na ovogodišnjoj Katehetskoj zimskoj školi naše su vjeroučiteljice Jelena JANEŠ i Ana MAJNARIĆ RADOŠEVIĆ pripremile stručni rad s prezentacijom o ne-verbalnim metodama rada u vjeronaučnoj nastavi koju donosimo u privitku.
Pohvala našim kolegicama za uloženi trud!
Novi pravilnik o ocjenjivanju
7.10.2010
Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi
NOVI NAČIN PRIJAVE ZA KATEHETSKE ŠKOLE
5.11.2010
Obavijest vjeroučiteljima

Ovime obavještavamo sve vjeroučitelje da će se prijave za Katehetske škole, počevši od Katehetske zimske škole koja se održava od 3. do 5. siječnja 2011., primati isključivo elektronskim putem na www.ettaedu.eu.
Svi vjeroučitelji i vjeroučiteljice, kao i svi odgojno-obrazovni radnici, trebaju otvoriti svoju osobnu e-mail adresu te se registrirati na gore navedenoj stranici. Tek nakon registracije, moguće je izvršiti prijavu. (upute za prijavljivanje)
“Comenius” europski program cjeloživotnog učenja
4.10.2010
Predrasude i stereotipi
Vjeroučiteljica Katica Dessardo sudjelovala je u radu europskog projekta “Innocent” na temu “Predrasude i stereotipi” u okviru programa mobilnosti “Comenius” za profesore i učitelje zemalja Europske Unije i država kandidata za članstvo, među kojima je i Hrvatska. Seminar je održan od 24. do 30. rujna u španjolskom gradiću La Manga del Mar Menor, u pokrajini Murcia.
Osnovne i srednje škole Riječke metropolije
2.10.2010
Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike
U subotu 2. listopada 2010. u Nadbiskupskom domu u Rijeci održan je Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike u osnovnim i srednjim školama Riječke metropolije. Organizator skupa je Agencija za odgoj i obrazovanje i Katehetski ured Riječke nadbiskupije. Skupu su se odazvali ne samo vjeroučitelji pripravnici nego i vjeroučitelji mentori kako bi svojim prisustvom i stručnim savjetima bili podrška pripravnicima na putu njihova pripremanja za samostalni rad u školi.
Teološko-pastoralni tjedan, Teologija u Rijeci, 20. rujna 2010.
21.9.2010
PRENOŠENJE VJERE IZ PERSPEKTIVE VJEROUČITELJA
Predavač: Ksenija Kovačević, prof.

Vjeronauk u školi predstavlja iznimno važnu zadaću Crkve. Ono što vjeronauku daje posebno obilježje jest „činjenica da je pozvan prodrijeti na područje kulture i imati veze s ostalim ljudskim znanjima,“ najvećom zaslugom vjeroučitelja koji je prije svega „učitelj o vjeri koja prožima čovjekov život; (...)vjernik odgojitelj koji sudjeluje u formaciji mladih naraštaja; (...)osoba koja svoju teološko-pedagošku naobrazbu neprestano nadopunjuje duhovnom izgradnjom.“
15.9.2010
Materijali o NASILJU
PROJEKT: Nasilje nije moj izbor!
Nužnost potrebe trajne duhovne formacije
29.8.2010
Duhovni identitet vjeroučitelja
Predavanje vlč. Marijana Benkovića održano na Danu vjeroučitelja, u nedjelju 29. kolovoza 2010.
ODREDBA KATEHETSKOG UREDA RIJEČKE NADBISKUPIJE
12.7.2010
KANONSKI MANDAT (Missio canonica)
Uzimajući u obzir pozitivan rezultat teološko-katehetskog studija koji vjeroučitelja osposobljava za poučavanje vjeronauka u školi i primivši potvrde o njegovu vjerničkom osvjedočenju i zalaganju, na prijedlog Katehetskog ureda i na temelju Zakonika kanonskog prava, kanon 805., vjeroučitelju se može izdati
KANONSKI MANDAT (Missio canonica) ZA POUČAVANJE KATOLIČKOGA VJERONAUKA U ŠKOLI

Stručni skup vjeroučitelja
10.4.2010
Suodgovornost roditelja za obrazovanje i odgoj
Suradnja učitelja i roditelja bila je tema stručnog skupa za vjeroučitelje održanog 9. travnja na Teologiji u Rijeci u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije. Vjeroučitelji Istre, Primorja i Kvarnera, odnosno iz triju (nad) biskupija, susreli su se na skupu pod naslovom „Roditelji i njihova suodgovornost u odgojno-obrazovnom sustavu kroz prizmu vjeronauka u školi“ na kojemu su govorili psihologinja Nada Kegalj i predstavnici nadbiskupijskog Ureda za obitelj.
11.3.2010
"Program edukacije o holokaustu i sprječavanju zločina protiv čovječanosti"
Dana 6. ožujka u Nadbiskupskom domu u Rijeci bilo je organizirano treće Županijsko stručno vijeće za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola na području Riječke nadbiskupije o temi: „Poučavanje o holokaustu i sprječavanju zločina protiv čovječnosti“. Stručnom vijeću je nazočilo 70 vjeroučitelja.
Susret odgojiteljica u vjeri
13.10.2007
BIBLIJSKE PARABOLE U OSTVARIVANJU VJERSKOGA ODGOJA U RANOM DJETINJSTVU
Odgojiteljice u vjeri Riječke metropolije 13. listopada na Teologiji u Rijeci održale su prvo ovogodišnje stručno vijeće. Ovim su vijećem obuhvaćene odgojiteljice koje rade u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji. Voditelj vijeća bio je dr. Alojzije Hoblaj, redovni profesor KBF-a u Zagrebu.
8.2.2010
EKLEZIJALNOST - TEMELJNI ČIMBENIK
VJEROUČITELJSKE SLUŽBE

- U čemu se sastoji i kako se očituje crkvenost u životu i radu vjeroučitelja u školi?
- Ostvarenje vjeroučiteljeve crkvenosti u promicanju kvalitetnog odgojnog saveza najodgovornijih čimbenika za uspješnost odgoja u vjeri:
škole, obitelji i župne zajednice - konkretni prijedlozi
- Nužnost prementalizacije roditelja, vjeroučitelja, župnika i župne zajednice u shvaćanju i življenju djelatne crkvenosti - zbog promicanja kvalitetnijeg odgoja vjere kao temeljnog i prvotnog zadatka Crkve
Dokumenti za stručno usavršavanje vjeroučitelja
8.2.2010
Stručni ispiti
U ovoj mapi pronađite sve dokumente potrebne za uspješno polaganje vjeroučiteljskog stručnog ispita.