5.11.2010
ODREDBA KATEHETSKOG UREDA RIJEČKE NADBISKUPIJE
KANONSKI MANDAT (Missio canonica)

Uzimajući u obzir pozitivan rezultat teološko-katehetskog studija koji vjeroučitelja osposobljava za poučavanje vjeronauka u školi i primivši potvrde o njegovu vjerničkom osvjedočenju i zalaganju, na prijedlog Katehetskog ureda i na temelju Zakonika kanonskog prava, kanon 805., vjeroučitelju se može izdati:


KANONSKI MANDAT (Missio canonica)
ZA POUČAVANJE KATOLIČKOGA VJERONAUKA U ŠKOLI


Katehetski ured, ovisno o stupnju vjeroučiteljeve stručne spreme i o dogovoru s određenom školom, obaviještava vjeroučitelja u kojoj će školi obavljati vjeroučiteljsku službu.

Vjeroučitelj se u vršenju vjeroučiteljske službe mora odlikovati “pravim naukom, svjedočenjem kršćanskog života i odgojiteljskim umijećem” (kan. 804 § 2). To znači da će se u svom radu pridržavati Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture i Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, kao i ostalih državnih zakonskih regulativa te smjernica dijecezanskoga biskupa.