1.4.2011
Riječ duhovnika za mjesec travanj
Ususret beatifikaciji pape Ivana Pavla II.


Dragi vjeroučitelji,

pokušajmo ususret beatifikaciji razmatrati riječi voljenog nam Pape:

 

„…možda su nam potrebnije nego ikada riječi uskrsnuloga Krista: „Ne bojte se!“ (…) Primjećujete da se suvremeni čovjek teško vraća vjeri jer ga straše moralni zahtjevi što ih vjera stavlja pred njega. I to je, u nekoj mjeri, istina. Evanđelje je svakako zahtjevno. Zna se da Krist nikada nije zavaravao svoje učenike i one koji su ga slušali. Naprotiv, vrlo čvrsto ih je pripravljao na sve moguće teškoće, vanjske i unutarnje, uvijek vodeći računa o tome da ga oni mogu i napustiti. Dakle, ako On kaže: „Ne bojte se!“, svakako ne govori to da bi na neki način poništio ono što zahtijeva. Dapače, ovim riječima potvrđuje svu istinu evanđelja i sve zahtjeve što ih ono sadržava. Istodobno, ipak, otkriva kako ono što traži ne nadilazi čovjekove mogućnosti. Ako to čovjek prihvaća u vjeri, nalazi u milosti, koju mu Bog ne uskraćuje, snagu koja mu je potrebna da to ostvari. (…) Vrlo je važno prijeći prag nade, ne zastati pred njim, nego prepustiti se vodstvu. Mislim da se na to odnose riječi velikoga poljskog pjesnika Cypriana Norwida koji je tako definirao najdublje načelo kršćanske egzistencije: 'Ne za sobom s križem Spasitelja, nego za Spasiteljem s vlastitim križem.' Postoje svi razlozi da se istina o Križu nazove Radosnom vijesti.“

 

 

4. KORIZMENA NEDJELJA

Zborna molitva

Bože, ti po Sinu, Riječi svojoj, čudesno ljudski rod miriš sa sobom. Daj kršćanskom narodu da skorim vazmenim blagdanima ide u susret živom vjerom i predanim zalaganjem.

  • Želim li se miriti s Bogom u sakramentu pomirenja? 


5. KORIZMENA NEDJELJA

Zborna molitva

            Gospodine Bože naš, tvoj se Sin iz ljubavi za svijet predao u smrt. Daj da i mi tvojom pomoću živimo i odvažno stupamo putem iste ljubavi.

  •  Stupam li putem iste ljubavi kao Isus ili izbjegavam taj put?

 

 

CVJETNICA

                                  

Zborna molitva

            Svemogući vjekovječni Bože, po tvojoj je volji naš Spasitelj uzeo tijelo i podnio križ da bi ljudski rod slijedio uzor poniznosti; podaj milostivo, da zavrijedimo i u njegovoj strpljivosti imati pouku i dioništvo u uskrsnuću.

  •  Slijedim li uzor poniznosti našega Otkupitelja?

 

 

USKRS

Zborna molitva

            Bože, danas si po svome Jedincu pobijedio smrt i otvorio nam pristup u vječni život. Udijeli nama koji slavimo blagdan uskrsnuća da se obnovimo u tvome Duhu i s Kristom ustanemo na svjetlo novog života.

  • U kojoj se mjeri želim obnoviti u Kristovom Duhu?