28.2.2018
Trsat, 27. veljače
O ekumenizmu kroz druženje umjesto vjeronaučnog natjecanja


U utorak 27. veljače u Auli Ivana Pavla II. na Trsatu i u OŠ Trsat bilo je planirano županijsko/nadbiskupijsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz vjeronauka „Vjeronaučna olimpijada“. Na Trsatu se okupilo dvjestotinjak učenika iz osnovnih i srednjih škola zajedno sa svojim vjeroučiteljima mentorima. No iznenadnom odlukom Državnog povjerenstva za natjecanje pri NKU HBK natjecanje se toga jutra moralo otkazati, što je izazvalo val neugodnog iznenađenja i tuge kod učenika koji su se mjesecima vrijedno pripremali i koji su, unatoč nepovoljnim vremenskim okolnostima, došli na natjecanje. Ipak, predviđeni kulturno-edukativni program se održao na zadovoljstvo svih prisutnih. Tako su u uvodnom dijelu programa događanju nazočili: riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević, županijska koordinatorica za natjecanja mr. sc. Manon Giron, ravnateljica domaćinske OŠ Trsat Sonja Lefler, gvardijan trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić, a kao posebni gosti događanju su nazočili predstavnici ekumenskih vjerskih zajednica na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije: u ime Srpske pravoslavne Crkve paroh riječki otac Jovan Galamić i arhimandrit karlovački otac mr. sc. Naum Milković, u ime Baptističke crkve pastor Giorgio Grlj, u ime Evangeličke crkve pastorica Melanie Ivančević.


Predstavnici vjerskih zajednica imali su prilike u kulturno-edukativnom programu pobliže upoznati učenike sa životom i tradicijom svoje Crkve te putem žive riječi posvjedočiti važnost i potrebu međusobnog obogaćivanja u zajedništvu. Program je glazbeno animirao Bend vjeroučitelja koji je i ove godine ponosno izveo originalnu Vjeronaučnu pjesmu Riječke nadbiskupije.Katehetski ured Riječke nadbiskupije zahvaljuje svim članovima Županijskog povjerenstva i ostalim vjeroučiteljima koji su bili dio Organizacijskog tima na uloženom velikom trudu u pripremama i organizaciji projekta natjecanja 27. veljače.


Državno povjerenstvo za provedbu natjecanja iz vjeronauka donijelo je odluku da se županijsko/nadbiskupijsko natjecanje održi u novom terminu 9. ožujka 2018.


Ovdje donosimo nekoliko zabilježenih trenutaka s „nepostojećeg“natjecanja: