28.8.2018
Održan Katehetski dan
Svečana podjela kanonskih mandata za novu školsku i pastoralnu godinuU nedjelju 26. kolovoza ove godine svečano je obilježen Katehetski dan vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Riječke nadbiskupije. Tom je prilikom 31 osoba primila kanonski mandat za vjeroučiteljski rad u školi ili odgojiteljski u dječjem vrtiću.


Prvi dio programa održavao se u Nadbiskupskom domu u Rijeci. U uvodnoj riječi okupljenim se obratila predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević koja je naglasila da se u novoj školskoj godini pred svim vjeroučiteljima nalaze dva velika izazova: 1. završetak trogodišnjeg nadbiskupijskog projekta „Doprinos vjeronauka kulturno-povijesnoj i sakralnoj baštini grada Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020 i Riječke nadbiskupije“ koji će biti u znaku izrade prvog školsko-vjeronaučnog priručnika za učenike u osnovnoj i srednjoj školi i 2. stručno osposobljavanje i provedba eksperimentalne faze nacionalne kurikularne reforme. Predstojnica je u kontekstu govora o „Školi za život“, što je ujedno i cilj cjelokupne kurikularne reforme u Republici Hrvatskoj, naglasila da upravo vjeronauk kao školski predmet ima sve sadržajne i programske predispozicije za osposobljavanje učenika „za život“ i da se zato ne treba plašiti izazova koje donosi ovaj veliki nacionalni projekt. Pozvala je sve vjeroučitelje da se uključe u različite aktivnosti koje traži nova obrazovna reforma i tako daju svoj vrijedan stručni doprinos unaprjeđenju profesionalne prakse, ali i društveno-kulturnoj promociji predmeta na nacionalnom nivou.

Riječ podrške i poticaja uputio je potom svim vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji je stavio naglasak na svjedočku i odgojnu dimenziju vjeroučiteljske i odgojiteljske službe. Pri tom je istaknuo važnost povezanosti škole sa župnom zajednicom bez kojeg nema cjelovitog odgoja u vjeri djece i mladih.

Nakon uvodnih riječi uslijedio je glazbeno-scenski igrokaz „Katolički supertalent“ u organizaciji riječkog Evangelizacijskog tima na čelu s vjeroučiteljskim parom Borisom i Majom Barbarić. Cilj igrokaza bio je prikazati različite načine svjedočenja vjere u duhu nove evangelizacije. U igrokazu su sudjelovali riječki vjeroučitelji, salezijanska mladež, mladi dominikanac fr. Ivan Dominik Iličić i s. Mirjam Jerković iz Družbe Milosrdnih sestara Svetog Križa. Svi su okupljeni u dvorani uživali u šaljivim scenama koje su izveli izvođači.

Na kraju igrokaza fr. Iličić predvodio je završnu molitvu.

Drugi dio svečanog programa odvijao se u riječkoj katedrali sv. Vida gdje je u 11 sati slavljena sv. misa koju je predvodio riječki nadbiskup. Tom je prilikom šestero vjeroučitelja primilo trajni kanonski mandat za rad u školi, dvadeset i četvero je primilo privremeni kanonski mandat i jedna odgojiteljica u vjeri primila je privremeni kanonski mandat za rad u dječjem vrtiću. Na području Riječke nadbiskupije trenutno je zaposleno oko 120 vjeroučitelja laika, 7 redovnica i 6 svećenika te dvadesetak odgojitelja u vjeri u predškolskim ustanovama.


Homiliju riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića donosimo ovdje u cijelosti: /upload/Podjela mandata 2018.rtf

Nakon euharistijskog slavlja za sve je vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri bilo priređeno kratko počašćenje uz druženje.