22.10.2018
Održana međunarodna molitvena inicijativa za jedinstvo i mir
"Milijun djece moli zajedno"Kao i svake godine tako i ove, vjeroučitelji Riječke nadbiskupije koji rade u osnovnim i srednjim školama priključili su se sa svojim učenicima dana 18. listopada 2018. u 9 sati Međunarodnoj molitvenoj inicijativi „Milijun djece moli zajedno za mir i jedinstvo“. Neki su se vjeroučenici sa svojim vjeroučiteljima uključili u Inicijativu u školi, a neki u svojim župnim zajednicama.


Vjeroučitelji su tjedan dana ranije podijelili učenicima prigodne letke o Inicijativi, a i pojedini su župnici uzeli letke u svoje župe kako bi se mogla uključiti i ona djeca koja nisu toga prijepodneva u školi nego su kod kuće ili na župnoj katehezi. Početku molitve prethodile su katehetske pripreme o važnosti molitve, molitvenim nakanama, pobožnosti sv. krunice i drugo. Budući da se ova inicijativa održava u Misijskom tjednu, mnogi su vjeroučitelji sa svojim učenicima povezali ovu inicijativu s misijskim poslanjem Crkve, ali i svakog kršćanina. Tako su se naprimjer učenici iz OŠ Vladimira Nazora u Crikvenici prigodno obukli na način da su svi na sebi imali majice u bojama misijske krunice. Djeca i mladi iz različitih osnovnih i srednjih škola Riječke nadbiskupije povezali su se u molitveni lanac zajedno sa svojim vjeroučiteljima i učiteljima srodnih predmeta koji su izrazili želju za sudjelovanjem u ovakvoj lijepoj inicijativi. Molilo se na različite načine i u različitom ambijentu, u školskim učionicama, školskoj dvorani, na školskom dvorištu, u sakralnom prostoru, u skrivenosti kućnoga doma. Neki su vjeroučitelji prethodno izradili prigodnu multimedijalnu prezentaciju na temu molitvenog zajedništva i važnosti molitve za potrebe drugih i tako povezali kršćanske duhovno-molitvene sadržaje sa sadašnjim trenutkom. Ovdje donosimo prezentaciju vjeroučitelja Ive Pranješa iz OŠ  Turnić /upload/Milijun djece moli zajedno.pptx.


Molilo se u primorskom dijelu Riječke nadbiskupije, ali i u goranskim krajevima gdje se naprimjer u sklopu molitvenog lanca organiziralo kraće hodočašće od PŠ Nikola Tesla u Moravicama do kapele Sv. Male Terezije. Teško je izdvojiti sve vjeroučitelje, učenike, škole i župne zajednice u kojima se toga jutra molilo, pjevalo, slikalo, razgovaralo, slušalo na temu molitvenog zajedništva i jedinstva. Dovoljno je samo jedno: neka Gospodin obilno blagoslovi ovu inicijativu i sve molitvene nakane koje su izašle iz otvorenih dječjih srdaca.

U Katehetski ured pristiglo je jako puno izuzetno lijepih fotografija o održanoj inicijativi. Nažalost, nismo u mogućnosti ovdje sve prikazati. Stoga donosimo tek jedan mali dio uz veliku zahvalu svim vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima, župnim katehetama i župnicima koji su se  uključili.