8.4.2019
Održane korizmene duhovne vježbe
SREĆA SUSRETA S KRISTOM

U organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije u Domu pastoralnih susreta u Lovranu od 5. do 7. travnja održane su korizmene duhovne vježbe za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri. Na duhovnim vježbama koje je predvodio prof. dr. sc. Anton Tamarut, profesor na Katedri dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, sudjelovalo je pedesetak sudionika.

Program je započeo u petak, u večernjim satima, pozdravom i uvodnim riječima riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, koji je potaknuo okupljene da se u danima koji su pred njima što više posvete osobnom susretu s Gospodinom. Temu duhovnih vježbi "Sreća susreta s Kristom" voditelj je temeljio na evanđeoskom odlomku o susretu prvih učenika s Isusom (Iv 1,35-42) te je naglasio važnost osobnog susreta, odnosa i suputništva s Isusom Kristom.


Drugi dan započeo je zajedničkom Jutarnjom u kapeli Doma. U prvom razmatranju prof. dr. sc. Tamarut potaknuo je vjeroučitelje da se pokušaju poistovjetiti s prvim učenicima. Učenici su se uputili kao tražitelji i Isus je prepoznao njihovo traženje i želju za iskustvom. Isus je osoba iskustva, ne gubi vrijeme na riječi, već poziva: „dođi i vidi“ (Iv 1,46b) i oni ostaju kod njega. Poput prvih učenika i vjeroučitelji su pozvani prepoznati Onoga koji može ispuniti njihovo životno poslanje, Onoga koji okuplja oko sebe, a ne zaustavlja se na sebi, već propušta druge do nebeskog Oca, istaknuo je voditelj. U drugom razmatranju vlč. Tamarut istaknuo je kako je ključno prenositi vlastito iskustvo Boga. Važno je da svatko ima svoju povijest susreta, razgovora i oduševljenja s Isusom. Ne možemo susresti Isusa, a da se nešto u našem životu ne mijenja. Mi živimo odnos i taj odnos nije euforija, već dar te put čišćenja i borbe. Isus nije naš predmet bavljenja, već naš život i naše iskustvo odnosa, naglasio je vlč. Tamarut. Ističući Isusa kao pedagoga nad pedagozima i „majstora“ za susret, voditelj je tumačeći evanđeoski odlomak o susretu Isusa i žene Samarijanke ((Iv 4, 1-42) rekao kako je važno da se i mi poput Isusa učinimo dostupnima drugima i stvaramo prigode za susret, kako u našim učionicama, tako i u našim zbornicama i svuda gdje smo poslani. U poslijepodnevnim satima uslijedila je temeljita priprava za sakrament sv. ispovijedi kroz pokorničko bogoslužje na temelju evanđeoskog primjera susreta Isusa i nadcarinika Zakeja. U vremenu prije svete mise na raspolaganju je bilo više svećenika. Vrhunac drugog dana bilo je zajedničko euharistijsko slavlje. Zajednički večernji program drugog dana završio je molitvom radosnih otajstava krunice koju su animirali vjeroučitelji.

U nedjelju, 7. travnja, u završnom razmatranju voditelj je govorio o pozivu na svetost u suvremenom svijetu na temelju apostolske pobudnice pape Franje »Radujte se i kličite – Gaudete et exultate«. Tumačeći ključne naglaske pobudnice, istaknuo je kako svetost zapravo znači plijeniti lakoćom i normalnošću života. Kršćanska svetost proizlazi iz susreta s Isusom, a plodovi su ljubav, radost i mir. Sveci su radosni i urešeni smislom za humor te također oni koji imaju hrabrosti izreći svoje mišljenje. Kao glavnu poruku i završnu misao, voditelj je istaknuo kako je važno da svatko od nas promatra svoj život u cjelini kao poslanje i da otkrije koju poruku Bog njime ili njome želi prenijeti svijetu. Program duhovnih vježbi završio je slavljem svete mise i zajedničkim objedom.

Petra Štokić