25.10.2010
„Sveti Modesto“
Susret zajednice vjeroučitelja
Listopadski susret zajednice vjeroučitelja Riječke nadbiskupije „Sveti Modesto“ protekao je  u molitveno-meditativnom ozračju u župi BDM Karmelske na Donjoj Drenovi. Tema susreta bila je vječnost, s obzirom, kako je naglasio duhovnik vjeroučitelja, „da nam se približava značajna svetkovina Svih Svetih i Dušni dan kada na poseban način imamo potrebu razmišljati o svetosti života i vječnosti.“ Duhovnik je podsjetio vjeroučitelje da „vječnost počinje ovdje na zemlji, jer svatko može truditi se, prema svojim mogućnostima, biti svet, a svetost ide pod ruku sa vječnošću.“ Sveta misa bila je namijenjena za zajednicu i za pokojne vjeroučitelje.

Na mjesečnoj duhovnoj obnovi sudjelovalo je devetero vjeroučiteljica među kojima i naša Predstojnica, a po prvi puta na susretu je bila i vjeroučiteljica Sanja. 

Duhovnik, vlč. Marijan Benković je potaknuo vjeroučitelje na razmišljanje o smrti koristeći tekstove svetog Alfonsa Liguorija. Ovdje iznosimo samo dio: „Promatraj kako ćeš morati završiti ovaj život. Već je izrečena presuda: moraš umrijeti. Sigurno ćeš umrijeti, ali ne znaš kada. Tko bi htio umrijeti? Jedna kapljica koja ti padne na srce, jedna vena koja prsne u grudima, gušenje, neka otrovna životinja, groznica, zatrovana rana, potres, grom i što sve ne drugo je dosta da ti oduzme život. Smrt će doći kad se najmanje nadaš. Koliko ljudi je navečer išlo na spavanje, a ujutro su ih pronašli mrtve? Mnogi su umrli iznenada, nisu ni slutili da će tako završiti, ali su umrli, i ako su bili u grijehu, gdje su sada? I gdje će biti za svu vječnost? Bilo kako bilo, sigurno će doći vrijeme kad će za tebe doći noć, a ne dan, ili će osvanuti , ali nećeš dočekati noći. ´Doći ću kao kradljivac u noći´, kaže Isus. Na vrijeme te opominje tvoj dobri Gospodin jer želi tvoje spasenje. Odgovori Bogu, okoristi se opomenom, pripravi se za dobru smrt prije nego li ona dođe. Kada dođe tada više nije vrijeme za pripravu nego trebaš biti spreman. Sigurno ćeš umrijeti, završiti će scena ovoga svijeta za tebe, a ne znaš kada. Tko zna hoćeš li za godinu dana ili za mjesec ili sutra biti živ? Isuse moj, daj mi svjetla i oprosti mi.“

Duhovnik je potaknuo vjeroučitelje na molitvu za duše u čistilištu, a na poseban način tijekom mjeseca studenog, koje nam mogu postati istinski saveznici i prijatelji na putu prema vječnosti. Naime, kako kaže duhovnik, „ako pomognemo jednoj duši da se spasi i prijeđe iz čistilišta u nebo, ta ista duša će pomoći nama zagovarajući nas kod Boga.“

Nadalje, duhovnik je stavio naglasak i na svakodnevnu suradnju sa anđelom čuvarom kojeg nam je Bog dao upravo zbog toga da nam pomaže. 

Duhovna obnova je završila druženjem u župnoj katehetskoj dvorani uz pitu od jabuka koju je pripremila naša draga vjeroučiteljica Barica. Slijedeća duhovna obnova održat će se zadnjeg ponedjeljka u mjesecu studenom, u pomalo adventskom ozračju.