Povratak na početnu stranicu

Katehetski ured Riječke nadbiskupije
(u nadbiskupskom ordinarijatu)
Ivana Pavla II. 1
51000 Rijeka

Tel: +385.51.581.222
Fax: +385.51.581.223

katehetski(a)ri-nadbiskupija.hr

www.ri-nadbiskupija.hr

 
Nalazite se u > DUHOVNI IDENTITET VJEROUČITELJA
2.5.2011
Riječ duhovnika za mjesec svibanj
U čast presvetoj Djevici Mariji, našoj nebeskoj Majci

Dragi vjeroučitelji,

         mjesec svibanj je mjesec cvijeća i radosti. To je Marijin mjesec.  Na poseban smo način u ovome mjesecu pozvani gajiti pobožnost prema presvetoj Djevici Mariji.  Pred nama je, u sklopu priprema za Papin pohod, hodočašće vjeroučitelja na Trsat pri čemu konkretno možemo iskazati ljubav prema Mariji. Možemo i na druge načine, a to mogu biti i sitnice, iskazivati ljubav prema Majci. Najpovlaštenije mjesto koje možemo izabrati na ovome svijetu, nije li upravo mjesto uz Mariju? Biti uz Mariju znači biti vjeran svome vjeroučiteljskom pozivu. Nismo li ovih dana svjedoci Božje naklonosti? Beatifikacija voljenog Pape koji je srcem i dušom ljubio Mariju. Priprema za posjet Kristovog namjesnika našoj domovini. S Marijom nam je lakše. Marija nam daje snagu kako bismo mogli prenositi vjeru i onda kada je teško. Nijedan nastavni vjeronaučni sat nije uzaludan ako se uzdamo u Mariju. Nijedan naš pothvat u prenošenju vjere koji poduzimamo nije isprazan ako je pod Marijinom zaštitom. Intenzivirajmo u ovome mjesecu ljubav i pobožnost prema našoj nebeskoj Majci. Uspjeh zasigurno neće nedostajati.

 

O Gospođo moja,

o Majko moja.

Tebi se sasvim prikazujem.

Pa da Ti se pokažem odanim,

posvećujem Ti svoje

oči, svoje uši, svoja usta,

upravo svega sebe.

Kad sam dakle SAV TVOJ (TOTUS TUUS),

o premila majko,

čuvaj me i brani

kao stvar i

svojinu svoju.

Amen.

 

 

 

 

Druga vazmena nedjelja

 

Zborna

 

Bože vječnog milosrđa, ti vazmenim slavljima uvijek iznova oživljuješ vjeru svog svetog naroda. Umnoži u nama dar svoje ljubavi da što bolje shvatimo neprocjenjivo bogatstvo krštenja koje nas je opralo, Duha koji nas je nanovo rodio, krvi koja nas je otkupila.

 

·        Jesam li svjestan značenja krsnog dostojanstva?

 

 

Treća vazmena nedjelja

 

Zborna

 

            Nek vazda kliče narod tvoj, o Bože, s obnovljene mladosti duha! Kao što se danas raduje što si ga obdario sinovskim dostojanstvom, tako nek u nadi predokusi slavni dan uskrsnuća.

 

·        Želim li živjeti s obnovljenim duhom i milošću?

 

 

Četvrta vazmena nedjelja

 

Zborna         

 

           Svemogući vječni Bože, dovedi nas u društvo nebesnika: nek ponizno stado tvojih vjernih prispije onamo kamo je stigao hrabri Pastir.

 

·        Što činim kako bih bio u društvu nebesnika već ovdje na zemlji?

 

 

Peta vazmena nedjelja

 

Zborna

 

        Bože, od tebe nam dolazi spasenje i duh sinovstva. Pogledaj na nas, djecu svoje ljubavi, koji u Krista vjerujemo i daj nam pravu slobodu i vječnu baštinu.

 

·        Osjećam li potrebu za pravom slobodom?

 

 

Šesta vazmena nedjelja

 

Zborna

 

       Svemogući Bože, daj da s obnovljenom odanošću slavimo ove vesele dane na čast uskrslom Gospodinu, te događaji kojih se spominjemo budu nadahnuće i našem životu.

 

·        Nadahnjujem li se uskrsnim otajstvom u svakodnevnom životu?

Isprintaj članak
| više