Povratak na početnu stranicu

Katehetski ured Riječke nadbiskupije
(u nadbiskupskom ordinarijatu)
Ivana Pavla II. 1
51000 Rijeka

Tel: +385.51.581.222
Fax: +385.51.581.223

katehetski(a)ri-nadbiskupija.hr

www.ri-nadbiskupija.hr

 
Nalazite se u > DUHOVNI IDENTITET VJEROUČITELJA
1.6.2011
Riječ duhovnika za mjesec lipanj
Učiniti svoje srce po Srcu Isusovu

Dragi vjeroučitelji,

u crkvenoj bogatoj tradiciji zaista nam ne može uzmanjkati duhovnosti ni pobožnosti kako bismo, pa makar i malo, napredovali u izgradnji našega duhovnoga identiteta, po kojemu smo prepoznatljivi kako u obitelji i školi, tako i u župnoj zajednici u kojoj smo angažirani. Mjesec lipanj je posvećen Isusovom srcu, izvoru svake milosti. Blaženi papa Ivan Pavao II. kaže: „Mjesec lipanj je na poseban način posvećen štovanju Božanskog Srca ne samo jedan dan – na taj blagdan (blagdan presvetog Srca Isusova) koji je obično u lipnju – već svaki dan.“ Svima nam je jasno da nas nitko nije volio i nitko nas neće voljeti više od Isusa, premda često ostajemo ravnodušni naspram ljubavi Njegovog srca. Isus nas poziva da potražimo zaklon i utočište u Njegovom srcu, te da želimo imati srce po mjeri srca Njegova. Neka nas ova pobožnost vrati k Isusu, neka nam pomogne da se ne udaljimo od Njega. Očvrsnimo i učinimo sigurnijim naše prijateljstvo s Isusom, kao bismo Mu mogli odgovoriti da ga iskreno ljubimo. Ipak, Isus nam ne dolazi nasilno. Dolazi kao siromah. Pita od nas malo ljubavi. U tišini nam pokazuje svoje ranjene ruke.

„Peć gori plamenom. Goreći ona spaljuje svaku građu, bilo drvo bilo što drugo što se lako pali. Srce Isusovo, ljudsko Srce Isusovo, gori ljubavlju prema Vječnoj Ljubavi koja ga ispunjava, tj. ljubavlju prema Vječnom Ocu i ljubavlju prema ljudima: prema posvojenim kćerima i sinovima. Peć, goreći, pomalo se gasi. Srce Isusovo, naprotiv, neugasiva je peć, neugasivo ognjište. Po tom je slično onom „gorućem grmu“ iz knjige Izlaska, u kojem se Bog objavio Mojsiju. Grm koji je gorio u rasplamsaloj vatri, no…nije „izgarao“ (Izl 3, 2). Ljubav naime koja gori u Srcu Isusovu iznad svega je Duh Sveti, u kojem se Bog-Sin vječno sjedinjuje s Ocem. Srce Isusovo, ljudsko Srce Boga-Čovjeka, zahvaćeno je „živim plamenom“ Trojstvene Ljubavi, koja se nikada ne gasi. Srce Isusovo, žarko ognjište ljubavi. Oganj, dok gori, osvjetljuje noćni mrak i grije tijela promrzlih putnika. Danas želimo moliti Majku vječne Riječi da u životnom okviru svakoga i svake od nas nikada ne prestane gorjeti Isusovo Srce. Neka nam zato on objavi ljubav koja se nikada ne gasi niti troši, ljubav koja je vječna. Neka rasvijetli tame zemaljske noći i ogrije srca. Zahvaljujući za jedinu ljubav koja je sposobna izmijeniti svijet i život ljudi obraćamo se skupa sa Bezgrešnom Djevicom, u trenutku Blagovijesti, Božanskom Srcu koje ne prestaje biti ognjište koje žari ljubavlju. Plamti kao onaj grm što ga je Mojsije vidio na podnožju planine Horeb.“

Ivan Pavao II., 23.lipnja, 1985.

 

Lipanj, 2011.

 

Zborna molitva, 7. vazmena nedjelja

Poslušaj, Gospodine, naše molitve: mi vjerujemo da je naš Spasitelj s tobom u slavi. Daj da iskusimo istinitost njegova obećanja da će biti s nama do svršetka svijeta

  • Želimo li zaista i od srca moliti?

 

Zborna molitva, Duhovi – nedjelja Pedesetnice

Bože, danas otajstvom Duhova posvećuješ svu Crkvu u svakom plemenu i narodu. Obdari sve ljude širom svijeta darom Svetog Duha i po zajednici vjernih nastavi s čudesima što ih je tvoja ljubav izvela kad se blagovijest počela navješćivati.

  •  Želim li biti obdaren/a darom Duha Svetoga?

 

Zborna molitva, Tijelovo – blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Isusove

Bože, ti si nam u divnom sakramentu ostavio spomen svoje muke. Daj nam tako častiti sveta otajstva tijela i krvi tvoje da vazda u sebi osjećamo plod tvoga otkupljenja.

  • Kakva je moja potreba za čašćenjem svetih otajstva tijela i krvi Isusove?

 

Zborna molitva, 13. nedjelja u godini

Bože, svojom si nas milošću posinio da budemo djeca svjetla. Ne daj da nas zahvati tmina zablude, već da uvijek budemo obasjani istinom.

  • Želim li zaista biti obasjan/a istinom? 

Isprintaj članak
| više