Povratak na početnu stranicu

Katehetski ured Riječke nadbiskupije
(u nadbiskupskom ordinarijatu)
Ivana Pavla II. 1
51000 Rijeka

Tel: +385.51.581.222
Fax: +385.51.581.223

katehetski(a)ri-nadbiskupija.hr

www.ri-nadbiskupija.hr

 
Nalazite se u > DUHOVNI IDENTITET VJEROUČITELJA
15.7.2011
Riječ duhovnika na kraju školske i pastoralne godine

Dragi vjeroučitelji,

            ljeto je pred nama. To znači da svakako imamo puno više vremena posvetiti se Bogu u osobnoj molitvi. To je vrijeme „punjenja baterija“. S praznim baterijama nećemo zasigurno „sijati zrnca vjere“, jer ne možemo posijati ono čega nemamo.  S punim baterijama plodovi će biti višestruki. Pokušajmo razmišljati o našoj odgovornosti u prenošenju vjere u godini mladih koja je pred nama. Tko će pomoći mladima tražiti Krista kojeg oni zaista žele naći i ljubiti? Mi, ali samo ako ćemo naš poziv i poslanje temeljiti na osobnoj molitvi, a ne na nečemu drugome. Biljka će ili rasti ili uvenuti, ovisno od zalijevanja. Tako je i sa našim duhom. Ili će živjeti, ili umirati. Na nama je da se trudimo, a Bog će učiniti da naš trud urodi plodom. Bilo na osobnoj, bilo na zajedničkoj razini. Neka nas ovo ljeto ohrabri i utvrdi u ljubavi prema Bogu i našoj Majci kako bismo bili dionici istinske radosti.

 

 

Zrnce mudrosti

            „Put bilo kršćanina bilo nekršćanina nije lagan. Sigurno nam se ponekad čini da se sve odvija po našim predodžbama, ali to obično kratko traje. Živjeti znači uhvatiti se u koštac s teškoćama, u srcu doživjeti radosti i nevolje; i upravo tu se kuju hrabrost, strpljenje, velikodušnost i vedrina, koju čovjek može postići.“

(Iz Prijatelji Božji, Sv. Josemaria Escriva, str. 121.)

 Srpanj i kolovoz

 

14. ned. u godini – zborna molitva

            Bože, ti si poniženjem svoga Sina podigao pali svijet. Udijeli svome narodu svetu radost. Oslobodio si ga ropstva grijeha i privedi ga vječnom životu.

·        Osjećam li potrebu za svetom radošću?

 

15. ned. u godini – zborna molitva

            Gospodine, ti zalutalima pokazuješ svjetlo svoje istine da se vrate na pravi put. Daj svima koji se priznaju kršćanima da odbace što se kršćanstvu protivi a prihvate i izvršuju što mu priliči.

·        Odbacujem li sve ono što se protivi kršćanstvu?

 

16. ned. u godini – zborna molitva

            Blag budi slugama svojim, Gospodine: umnoži u njima svoju milost da nadom, vjerom i ljubavlju tebi odani postojano izvršuju tvoje zapovijedi.

·        Želim li veću vjeru, čvršću nadu i savršenu ljubav?

 

17. ned. u godini – zborna molitva

            Bože, zaštito i uzdanje naše! Bez tebe ništa nije valjano, ništa sveto. Obdari nas svojim milosrđem i budi nam vođa da se tako služimo prolaznim dobrima te već sada prianjamo uz vječna.

·        Posvješćujem li si češće Isusove riječi: „Bez mene ne možete ništa učiniti.“?

 

18. ned. u godini – zborna molitva

            Gospodine, budi uz nas sluge svoje i pokaži nam svoju naklonost. Dičimo se što si nam ti Tvorac i Vođa. Obnovi u nama što tebi godi i sačuvaj što si obnovio.

·        Na koji način pokazujem svoju naklonost prema Bogu?

 

 

19. ned. u godini – zborna molitva

            Svemogući vječni Bože, Ocem te smijemo zvati: utvrdi u nama duh posinstva da zavrijedimo postići baštinu obećanu tvojoj djeci.

·        Koliko često dnevno si posvješćujem da je Bog moj Otac?

 

20. ned. u godini – zborna molitva

            Bože, pripravio si nevidljiva dobra onima koji te ljube. Ulij nam u srce svoju ljubav da, ljubeći tebe u svemu i nadasve, postignemo tvoja obećanja što nadilaze svaku želju.

·        Ponavljam li više puta dnevno molitvu Bogu da mi ulije u srce svoju ljubav?

 

21. ned. u godini – zborna molitva

            Bože, ti ujedinjuješ srca vjernih da isto hoće i za istim teže. Daj narodu svome da ljubi što ti zapovijedaš i želi što ti obećavaš te u zgodama i nezgodama zemaljskog života srca naša čvrsto budu usmjerena onamo gdje su prave radosti.

·        Je li mi srce navezano na Boga ili na materijalno?

 

22. ned. u godini – zborna molitva

            Silni Bože, što god je dobro od tebe dolazi. Ulij nam u srce ljubav prema tebi. Umnoži nam vjeru da se razvije što je u nama dobro i pod tvojim budnim okom dopre do punine.

·        Želim li ljubiti, Boga i čovjeka?

 

Isprintaj članak
| više