Povratak na početnu stranicu

Katehetski ured Riječke nadbiskupije
(u nadbiskupskom ordinarijatu)
Ivana Pavla II. 1
51000 Rijeka

Tel: +385.51.581.222
Fax: +385.51.581.223

katehetski(a)ri-nadbiskupija.hr

www.ri-nadbiskupija.hr

 
Nalazite se u > Stručno usavršavanje
13.10.2007
Susret odgojiteljica u vjeri
BIBLIJSKE PARABOLE U OSTVARIVANJU VJERSKOGA ODGOJA U RANOM DJETINJSTVU

Prezentacije i ostali materijali sa stručnog skupa:


Odgojiteljice u vjeri Riječke metropolije 13. listopada na Teologiji u Rijeci održale su prvo ovogodišnje stručno vijeće. Ovim su vijećem obuhvaćene odgojiteljice koje rade u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji. Voditelj vijeća bio je dr. Alojzije Hoblaj, redovni profesor KBF-a u Zagrebu.

Uvodne riječi ohrabrenja i poticaja uputio je nadbiskup Ivan Devčić rekavši kako se u današnjem društvu nažalost događa da se mnoga djeca susreću s Isusom i Crkvom tek dolaskom u vrtiće. Upravo u tome leži važnost rada odgojitelja u vjeri, koji su pozvani navještavati Radosnu vijest.
Dr. Hoblaj je održao predavanje pod nazivom "Biblijske parabole u ostvarivanju vjerskoga odgoja u ranom djetinjstvu". Temeljni cilj predavanja bio je uvođenje odgojiteljica u teorijsko-praktični rad s djecom na temelju biblijskih parabola, te otkrivanje duhovne dimenzije i bogatstva odgojno-obrazovnih godišnjih aktivnosti uz Dane kruha u listopadu.

Uslijedilo je teorijsko promišljanje o parabolama s metodičko-komunikacijskim elementima pri čemu se govorilo o odgoju za udivljenje i "Kraljevstvo Božje", metodi znakova, parabolama u suvremenom vrijednosno usmjerenom odgoju, Marii Montessori kao uzoru u ostvarivanju vjerskog odgoja temeljem biblijskog pripovijedanja.
Nakon stručnog predavanja uslijedila je radionica, podsjetnik za rad s parabolama koje objavljuju "Kraljevstvo Božje" i uvode djecu u dobi ranog djetinjstva u "tajnu života". 

Stručno vijeće završilo je zajedničkim zahvaljivanjem i slavljenjem mise u kapeli bogoslovije koju je predvodio dr. Hoblaj.

Snježana Horvat


Isprintaj članak
| više