Povratak na početnu stranicu

Katehetski ured Riječke nadbiskupije
(u nadbiskupskom ordinarijatu)
Ivana Pavla II. 1
51000 Rijeka

Tel: +385.51.581.222
Fax: +385.51.581.223

katehetski(a)ri-nadbiskupija.hr

www.ri-nadbiskupija.hr

 
Nalazite se u > Aktualnosti iz Katehetskog ureda
18.12.2017
Održane duhovne vježbe za vjeroučitelje
Neka utihnu riječi, a Život neka progovori

U organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije od 15. do 17.prosinca 2017. u Domu pastoralnih susreta u Lovranu održane su godišnje duhovne vježbe za vjeroučitelje laike o temi „Neka utihnu riječi, a Život neka progovori“. Voditelj duhovnih vježbi bio je vlč. mr. sc. Đulijano Trdić, dr. med.

Na početku programa, u petak 15. prosinca, sve je okupljene pozdravio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Otac nadbiskup je naglasio važnost trajne duhovne formacije vjeroučitelja bez koje nema autentičnog vršenja vjeroučiteljske službe u školi te je sve potaknuo da uvijek imaju na pameti da su odgovorni pred Bogom za duše djece kojoj prenose ljepotu i bogatstvo vjere. Posebno im je zahvalio za sav trud koji ulažu u radu s učenicima u školi i u župi i zaželio im da se nikada ne umore ili obeshrabre u svomu radu nego da uvijek nose u svom srcu Kristov žar ljubavi prema bližnjima, a to je moguće ako se neprestano budu napajali na duhovnom vrelu Kristove riječi i žive blizine s njime.    

Program duhovnih vježbi obuhvaćao je pet tematskih razmatranja koja su bila temeljena na svetopisamskoj riječi, duhovnim poticajima pojedinih blaženika i svetaca Katoličke Crkve i životnim svjedočanstvima pojedinaca. Tematsku okosnicu prvog razmatranja činile su Isusove riječi iz Matejeva evanđelja: „Vi ste sol zemlje ... Vi ste svjetlost svijeta“ (Mt 5, 13.14). Voditelj je u ovom uvodnom razmatranju stavio naglasak na identitet katolika i njegovo poslanje, nužnost trajnog obraćanja i posvećenja i na svjedočanstvo vjere. Tako je naglasio da identitet katolika čini ljubav prema Bl. Dj. Mariji, ljubav prema Euharistiji, prihvaćanje svakodnevnih križeva i ljubav prema Svetomu Ocu.


 

U drugom razmatranju o temi poslušnosti poticajima Duha Božjega u vlastitom životu, voditelj je govorio o Duhu Božjem kao životvorcu i posvetitelju, odnosno kao glavnom animatoru života katolika i Crkve, potom o Duhu kao jamcu svake kreposti i jedinstva obitelji, naroda i Crkve te o oholosti koja se u čovjeku opire nadahnućima Duha. Treće razmatranje bilo je posvećeno molitvi i čistoći nakane kao temelju preobrazbe vlastitoga života. U tom dijelu programa voditelj je pojasnio zašto se događa da nekad čovjekova molitva nije plodna i da ga ne preobražava. U pretposljednjem razmatranju, koje se temeljilo na riječima sv. Pavla: „Srdite se, ali ne griješite. Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom i ne dajte mjesta đavlu“ (Ef 4,26), voditelj je govorio o milosrđu i praštanju kao temeljnom kriteriju autentičnosti života. U završnom razmatranju voditelj je dao svjedočanstvo života nekih osoba koji su svojim vlastitim primjerom pokazali kako to izgleda „kada Život progovara“.

Tijekom duhovnih vježbi vjeroučitelji su imali priliku za sv. ispovijed i za svakodnevno slavljenje sv. mise u kapeli Doma.
Isprintaj članak
| više