Povratak na početnu stranicu

Katehetski ured Riječke nadbiskupije
(u nadbiskupskom ordinarijatu)
Ivana Pavla II. 1
51000 Rijeka

Tel: +385.51.581.222
Fax: +385.51.581.223

katehetski(a)ri-nadbiskupija.hr

www.ri-nadbiskupija.hr

 
Nalazite se u > Aktualnosti iz Katehetskog ureda
3.4.2018
Održan stručni skup za odgojitelje u vjeri Riječke nadbiskupije
„Odgoj naš svagdašnji - obitelj i društvo pred izazovima“


U ožujku 2018. odgajateljice/i u vjeri imali su svoj Stručni skup u prostoru Ordinarijata Riječke nadbiskupije. Tema susreta bila je „Odgoj naš svagdašnji - obitelj i društvo pred izazovima“, a predstavljan je i „Don Boscov preventivni sustav - kao temelj kršćanskog pristupa i univerzalnost za svakoga“ .


Predavač i svećenik salezijanac don Mihovil Kurkut, mag. phil. započeo je susret molitvom i pjesmom koju su popratili svi prisutni. U duhu zajedništva, don Mihovil je na vrlo spontan i pristupačan način govorio o  vremenu u kojem živimo, kako on vidi svijet i naše društvo, te je nazočne ohrabrivao i naglašavao važnu ulogu i odgovornost svakog odgojitelja u odgoju djece, odnosno budućeg društva.


Don Mihovil radi sa mladima, pun je primjera iz svakodnevnog života i to je okupljenima nastojao približiti. Kako u svakodnevnim situacijama nesebično davati ljubav, kako mladima i djeci biti dobar identifikacijski model, kako u današnjem vremenu biti istinski svjedok vjere, kako ići putem svetosti, putem kojim je išao i njegov duhovni otac i utemeljitelj salezijanskog reda Ivan Bosco, samo su neka od promišljanja kojima su se odgojiteljice/i u vjeri toga jutra bavili.


U drugom dijelu susreta don Mihovil je govorio o svojem prijatelju i utemeljitelju reda koji je mnogo napravio za vrijeme u kojem je živio, čiji plodovi i danas cvjetaju, a sve to zapisano je u jednoj vrlo kratkoj knjižici pod nazivom „Don Boscov preventivni odgojni sustav“. Na koncu pokrenuta je i rasprava te su dotaknuti problemi današnjeg odgoja. Odgojiteljice/i su iznosili svoja iskustva i mišljenja te zajednički promišljali što je dobro u načinu na koji rade, te što bi moglo biti bolje.


Zajednički zaključak bila je jedna riječ koju je davno napisao i veliki sv. Pavao po uzoru na Onog najvećeg koji je svoj život poklonio nama: za odgoj djece važno je srce, važna je LJUBAV.


Ugodno druženje zaključeno je sv. misom u riječkoj katedrali sv. Vida, koju je predvodio don Mihovil, a odgojiteljice/i su aktivno sudjelovali slavljenjem i pjevanjem. Na ovome je stručnom vijeću svatko mogao pronaći ponešto za sebe te ostaje nada da će riječke odgajateljice/i u vjeri imati još ovako lijepih i bogatih susreta.


Tomislav Prpić, odgajatelj u vjeri
Isprintaj članak
| više