Povratak na početnu stranicu

Katehetski ured Riječke nadbiskupije
(u nadbiskupskom ordinarijatu)
Ivana Pavla II. 1
51000 Rijeka

Tel: +385.51.581.222
Fax: +385.51.581.223

katehetski(a)ri-nadbiskupija.hr

www.ri-nadbiskupija.hr

 
Nalazite se u > Aktualnosti iz Katehetskog ureda
24.10.2018
OŠ  Ivana G. Kovačića, Delnice
Terenska nastava u povodu 20. obljetnice proglašenja blaženim kard. Alojzija Stepinca


Dana 9.listopada u 8 sati ujutro učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Delnicama pod vodstvom vjeroučitelja Nenad Barića te uz pratnju ravnatelja prof. Mladena Bolfa i vjeroučitelja Antonia Crnkovića krenuli su na put prema Zagrebu i Krašiću.


Prva postaja naše terenske nastave bio je muzej bl. Alojzija Stepinca, gdje smo kroz stručno vodstvo pobliže upoznali lik i djelo našega blaženika. Kroz postavu muzeja imali smo prilike na zanimljivi način proširiti znanje o ovom velikom čovjeku, koji je ostavio veliki trag u novijoj hrvatskoj povijesti.

Druga naša postaja bila je katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, gdje smo također pod stručnim vodstvom upoznali povijest i znamenitosti koje krase ovu najznačajniju gotičku građevinu u sjevernom dijelu Hrvatske. Na kraju razgledanja zaustavili smo se pred sarkofagom s posmrtnim ostacima bl. Alojzija Stepinca i pomolili za njegovo brzo proglašenje svetim.

Nakon posjeta katedrali naša iduća postaja bila je izložba prigodom dvadesete obljetnice proglašenje blaženim Alojzija Stepinca  u Mariji Bistrici 1998. godine. Kroz postavu izložbe prisjetili smo se povijesnoga događaja koji se dogodio prije dvadeset godina u Mariji Bistrici gdje je sada sveti Ivana Pavao II. kardinala Alojzija Stepinca uvrstio u zbor blaženih te ga kao primjer i uzor stavio cijeloj Crkvi za pomoć na ovozemaljskom hodočašću prema vječnoj domovini. Uslijedio je ručak i razgledanje središta Zagreba.

Nakon ručka uputili smo se na zadnju postaju našega putovanja, u Krašić. Po dolasku tamošnji župnik dočekao nas je u župnoj crkvi, gdje smo upoznali kratku povijest župe Presvetoga Trojstva te posljednje godine života bl. Alojzija Stepinca provedene u zatočeništvu. U župnoj kući posjetili smo dvije sobe u kojima je boravio blaženik te vidjeli predmete iz svakodnevne uporabe kojima se služio bl. Alojzije Stepinac. Nakon zajedničkog fotografiranja uputili smo se natrag prema Delnicama.

Nenad Barić, vjeroučitelj
Isprintaj članak
| više